Dzisiaj cały dzień walczyłam z wiśniami, w efekcie będzie pyszna wiśnióweczka. W związku w tym jestem dzisiaj trochę spóźniona 😉 We wczorajszym przepisie na racuchy wspomniałam o własnym cukrze waniliowym. Dzisiaj podam wam prosty przepis na jego wykonanie.
100g cukru
1,5 laski wanilii
Do słoika wsypujemy cukier. Laski wanilii nacinamy wzdłuż, wyjmujemy ziarenka i dodajemy do cukru. Pozostałe strąki kroimy na mniejsze kawałki i również mieszamy z cukrem. Zakręcamy słoik i odstawiamy na około 5 dni. Raz dziennie potrząsamy słoikiem. Po tym czasie cukier będzie pachniał prawdziwą wanilią. Ja część zostawiłam w słoiku a część zmieliłam na puder. Mam nadzieje, że wypróbujecie ten przepis. Miłego wieczoru wam życzę.
Taki najlepszy!
Uwielbiam taki domowy cukier waniliowy 🙂