Domowa granola

Pyszna chrupiąca mieszanka płatków, migdałów, sezamu i miodu. Najlepsza na świecie 🙂 Dlaczego ? choćby dlatego, że domowa. Wiemy co jemy. Idealny dodatek do jogurtu, mleka czy maślanki. Ja dodaję do owsianki.

1 szkl. płatków owsianych górskich
1/4 szkl. łuskanego słonecznika
1/4 szkl. sezamu
1/4 szkl. posiekanych migdałów
1/4 szkl. amarantusa ekspandowanego
2 łyżki cukru brązowego
szczypta soli
garść żurawiny
garść rodzynek
40ml oleju
40ml miodu
Wszystkie suche składniki / oprócz żurawiny i rodzynek / łączymy. Blachę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Wsypujemy mieszankę. Olej mieszamy z miodem i dodajemy do suchych składników, mieszamy i rozkładamy na całości blachy. Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni. Pieczemy około 20 minut, po tym czasie dodajemy żurawinę i rodzynki, pieczemy kolejne 20 minut. Dość często mieszamy, żeby nie przypaliły się suszone owoce. Po wyjęciu z piekarnika studzimy i wsypujemy do szczelnego pojemnika.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *