Witam Was serdecznie w pierwszym dniu Nowego Roku. Życzę Wam dużo szczęścia, miłości, a przede wszystkim, żeby ten rok nie był gorszy od poprzedniego. Mam dzisiaj dla Was fantastyczny deser waniliowo – chałwowy. Przepis pochodzi z książki „Z miłości do gotowania” Magdaleny Nowaczewskiej, zwyciężczyni sezonu 5 MasterChefa. Pycha.
100g chałwy waniliowej
200g serka mascarpone
200ml mleka 3,2 %
150ml śmietanki 30 %
laska wanilii
2 łyżeczki żelatyny
3 łyżki wody
50g cukru
2 żółtka
100g jeżyn
1 łyżka miodu
Do garnka wlewamy mleko, następnie śmietankę i dodajemy ziarenka z laski wanilii razem z laską. Całość podgrzewamy, jak mleko zacznie wrzeć, przecedzamy i odstawiamy do ostudzenia. Żelatynę namaczamy w wodzie i odstawiamy, żeby nasiąknęła. Żółtka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Do ubitej masy powoli wlewamy zimną mieszankę, cały czas mieszając. Przelewamy z powrotem do garnka, dodajemy żelatynę i podgrzewamy do czasu kiedy masa zacznie gęstnieć. Nie gotujemy. Studzimy. Chałwę rozdrabniamy, możemy za pomocą miksera, dodajemy mascarpone i mieszamy do połączenia, następnie powoli dodajemy masę śmietanowo-jajeczną. Przelewamy do salaterek, miseczek lub pucharków. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin, ja wstawiłam na noc. Przed podaniem, przygotowujemy owoce z miodem. Do garnuszka wkładamy owoce i miód. Podgrzewamy około 5 minut. Zimnymi owocami dekorujemy deser. Smacznego.