Na dworze paskudnie, trzeba sobie jakość osłodzić ten dzień 🙂 Proponuje pyszny deser jogurtowo – truskawkowy z owsianym chipsem. I od razu lepiej 😉
0,5 kg truskawek mrożonych
3 łyżki brązowego cukru
1/4 szkl.wody
3 łyżki nasion chia
200 ml jogurtu naturalnego
3 łyżki płatków owsianych
1,5 łyżki miodu
Truskawki zasypujemy cukrem, dolewamy wody i podduszamy do wytworzenia gęstego sosu. Po wystudzeniu blendujemy. Do jogurtu dodajemy chia, odstawiamy na 20 minut, od czasu do czasu mieszając. Po tym czasie wkładamy do lodówki na 4,5 godzin. Płatki prażymy na suchej patelni do momentu aż zmienią kolor na lekko brązowy dodajemy miód i energicznie ruszamy patelnią, żeby wszystko się połączyło. Przekładamy na papier do pieczenia, rozkładamy cienką warstwą. Po wystudzeniu odcinamy po kawałku. Najlepsze to te chipsy 😉 Smacznego