Czeska zupa czosnkowa

W ko艅cu przysz艂a zima 馃檪 sypn臋艂a bia艂ym puchem nawet do艣膰 konkretnie 馃檪 Za oknem s艂oneczko i delikatny mr贸z. Po prostu pi臋knie. W zwi膮zku z tym przyszed艂 czas na zimow膮 zup臋 czosnkow膮. Ulubione danie kuchni czeskiej. Jest przepyszna, od dzisiaj b臋dzie r贸wnie偶 moj膮 ulubion膮 zup膮.

potrzebujemy

1,5 litra bulionu
2 g艂贸wki czosnku
2 艂y偶ki mas艂a
4 ziemniaki
2 kromki pysznego chleba
starty 偶贸艂ty ser
s贸l/pieprz

Czosnek obieramy i przeciskamy przez prask臋. Na patelni rozpuszczamy mas艂o i dok艂adamy czosnek. Rumienimy ale ! uwa偶amy, 偶eby si臋 nie przypali艂 bo wtedy nasza zupa b臋dzie gorzka. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostk臋. Do gor膮cego bulionu dok艂adamy zrumieniony czosnek i ziemniaki. Gotujemy do mi臋kko艣ci ziemniak贸w. Nasza zupa musi by膰 klarowna. Doprawiamy do smaku sol膮 i pieprzem. W mi臋dzyczasie przygotowujemy grzanki.
Podajemy posypan膮 grzankami i startym 偶贸艂tym serem. Palce liza膰 ! Powiem tak koniecznie musicie spr贸bowa膰 馃槈


Kuchnia czeska 2016

1 Komentarz

Dodaj komentarz

Tw贸j adres email nie zostanie opublikowany. Pola, kt贸rych wype艂nienie jest wymagane, s膮 oznaczone symbolem *