Cytrynowy mascarpone

Mam dla Was dzisiaj przepyszny krem z mascarpone o cytrynowym smaku. Idealny do tortów, naleśników czy gofrów. Można również podjadać ot tak, łyżeczką 😉 przepis znaleziony na blogu Gruszka z fartuszka.

1 cytryna
1 jajko
40g cukru
35g masła
200g mascarpone
100g białej czekolady
Cytrynę parzymy, osuszamy i ścieramy skórkę na tarce o bardzo drobnych oczkach. Z całości wyciskamy sok. W kąpieli wodnej / do garnka wlewamy wodę, stawiamy na nim miskę z zawartością, tak, żeby nie dotykała wody i podgrzewamy na minimalnym ogniu / ubijamy jajka z cukrem, skórką z cytryny i przecedzonym sokiem. Cały czas mieszając, podgrzewamy do momentu, kiedy masa będzie gorąca. Następnie dodajemy po łyżeczce masła i mieszamy do rozpuszczenia. Podgrzewamy do chwili, kiedy masa zgęstnieje. Konsystencja budyniu. Odstawiamy, studzimy. W oddzielnej misie miksujemy mascarpone, stopniowo dodajemy ostudzony krem cytrynowy i rozpuszczoną ostudzoną czekoladę. Miksujemy do połączenia. Polecam.

 

1 Komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *