Cukinie faszerowane kaszą gryczaną z tuńczykiem

Na koniec dzisiejszego dnia serwuje wam danie, które stworzyłam razem z moim mężem. Wyszło wybornie 🙂 Nasze danie powstało z dwóch cukinii, kaszy gryczanej, która została niewykorzystana podczas obiadu, puszki tuńczyka w oleju i 1/2 opakowania mozzarelli.

DSC09466

2 cukinie
1 łyżka masła klarowanego
50g ugotowanej kaszy gryczanej
140g tuńczyka
3 ząbki czosnku
2 szalotki
2 łyżki majonezu
100g mozzarelli
sól
pieprz

Cukinie myjemy przecinamy wzdłuż na dwie równe połówki, łyżeczką wydrążamy miąższ. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni i wkładamy przygotowane połówki na 20 minut. W międzyczasie na patelni rozgrzewamy łyżkę masła dodajemy pokrojony drobniutko czosnek i szalotkę, szklimy. Teraz dodajemy kaszę i odlanego z oleju tuńczyka, wszystko przesmażamy. Wyłączamy gaz. Dodajemy majonez, dwie łyżki mozzarelli, sól/pieprz do smaku. Z piekarnika wyjmujemy cukinie i napełniamy przygotowanym farszem. Posypujemy mozzarellą i ponownie wkładamy do piekanika na 20 minut.
DSC09459
Na koniec posypujemy natką lub szczypiorkiem. Nam bardzo smakowało a czy wam będzie ? mam nadzieje, że tak. Smacznego

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *