Ciasto z dyni i ananasa

Była już zupa z dyni to teraz czas na ciasto. Pyszne, wilgotne mało słodkie a jednak słodkie. O ananasowo – orzechowym posmaku. Po prostu pycha !

1 szkl. startej dyni / najlepiej bananowej /
1 szkl. ananasa pokrojonego w kosteczkę
100g siekanych orzechów włoskich
200g mąki pszennej
150g cukru brązowego
1/3 szkl. oleju rzepakowego  / w tym 2 łyżki oleju sezamowego /
2 jajka
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę następnie powoli dolewamy olej. Miskujemy do połączenia. Mieszamy, wsypujemy mąkę wymieszaną z sodą, proszkiem i cynamonem. Teraz dodajemy odsączoną dynię, ananasa i orzechy. Mieszamy. Przekładamy do tortownicy o średnicy 22 cm. Do tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Pieczemy w nagrzanym piekarniku 180 stopni przez około 60 minut. Do suchego patyczka. Studzimy na kratce.

Krem
250g mascarpone
200g serka śmietankowego / cream cheese – zakupiony w lidlu /
5 łyżek cukru pudru
kilka kropel aromatu cytrynowego
Wszystkie składniki ucieramy na jednolitą masę.

Ciasto po wystudzeniu przekrajamy na pół, otrzymując dwa blaty. Przekładamy przygotowanym kremem. Na koniec posypujemy cukrem pudrem. Pychaaaa

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *