Ciasto w kolorze brąz

Rachu-ciachu i mamy blachę pysznego zwykłego ciasta w kolorze brąz 😉 Zwykłe ciasto pomimo polewy jest mało słodkie, idealne do porannej kawki lub popołudniowej herbatki.4 jajka
1,5 szkl. cukru
1,5 szkl. mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 łyżki kakao
3 łyżeczki cukieru waniliowego / nie wanilinowego /
250g rozpuszczonej i ostudzonej margaryny MR
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, dosypujemy kakao i przesiewamy. Jajka ubijamy z cukrami na puszystą, białą masę. Stopniowo dodajemy przesiane suche produkty, następnie wlewamy margarynę. Całość mieszamy do połączenia. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Blachę 20 x 32 wykładamy papierem do pieczenia, wykładamy ciasto. Pieczemy w nagrzanym piekarniku / góra/dół / do suchego patyczka, około 45 minut. Po wystudzeniu polewamy przygotowaną polewą.
Polewa
125 margaryny MR
1/2 szkl. cukru
4 łyżki kakao
2 łyżki wody
Margarynę rozpuszczamy, dodajemy cukier i przesiane kakao. Dodajemy wodę i całość doprowadzamy do wrzenia, cały czas mieszając. Podgrzewamy do czasu uzyskania jednolitej, gęstej masy. Wyłączymy gaz, lekko studzimy i ciepłą polewą polewamy ciasto.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *