Niedziela bez ciasta ? nie mo偶e by膰 馃槈 Dzisiaj jest to ciasto bardzo czekoladowe z m膮ki pszenno – razowej. Rewelacja, jest tylko jedna wada strasznie szybko znika 馃槈 Mi艂ego dnia.
270g m膮ki pszenno – razowej
230g br膮zowego cukru
60g mas艂a
80g gorzkiej czekolady
3 艂y偶ki kakao
1 艂y偶eczka sody
1/4 艂y偶eczki soli
2 jajka
zapach waniliowy
125ml 艣mietany 18%
125ml wrz膮cej wody
polewa
100g po艂amanej czekolady
40g mas艂a
Czekolade rozpuszczamy w k膮pieli wodnej. M膮k臋, kakao, sod臋 i s贸l, mieszamy i przesiewamy. Mas艂o ucieramy z cukrem na puszyst膮 mas臋 dodajemy jajko, ucieramy do po艂膮czenia i ponownie dodajemy jajko, zapach waniliowy, ucieramy. Teraz wlewamy ostudzon膮 p艂ynn膮 czekolad臋 i miskujemy do uzyskania jednolitej masy. Do przygotowanej masy dodajemy 1/3 przesianej mieszanki i 1/3 艣mietany ca艂y czas miksuj膮c. I tak do wykorzystania m膮ki i 艣mietany. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, dno tortownicy 23cm wyk艂adamy papierem do pieczenia. Jak ju偶 mamy nagrzany piekarnik, to do przygotowanego ciasta wlewamy wrz膮c膮 wod臋, mieszamy szpatu艂k膮 i przelewamy do tortownicy. Ciasto ma konsystencj臋 nale艣nikowego. Wk艂adamy do piekarnika na 40 – 50 minut, pieczemy do suchego patyczka. Po upieczeniu studzimy na kratce, polewamy polew膮 czekoladow膮. / mas艂o rozpuszczamy w rondelku, dodajemy czekolad臋, zdejmujemy z palnika i mieszamy do rozpuszczenia / Palce liza膰.
Iwonko cudowne ciasto 馃檪 porywam kawa艂ek 馃檪
Marzenko cz臋stuj si臋 馃檪
Mmm pyszno艣ci 馃檪
Taka wada, to nie wada!
Znaczy, ze dobre jest
馃槈