Mam dzisiaj dla was obłędne ciasteczka z masłem orzechowym. Po prostu niebo w gębie. Są cudownie chrupiące i przepięknie pachnące. Koniecznie musicie zrobić. Tym razem skorzystałam z przepisu Local Foodie.
170g mąki pszennej
100g masła / dałam osełkę /
100g masła orzechowego
200g cukru
1 jajko
1/2 łyżeczki sody
1/2 łyżeczki soli
kilka kropli aromatu waniliowego
cukier do obtaczania
Produkty powinny być w temperaturze pokojowej. W pojemniku umieszczamy oba masła i miksujemy do połączenia dodajemy cukier i ucieramy na puszystą masę, następnie dodajemy jajko i aromat. Mąkę wraz z sodą i solą przesiewamy. Teraz stopniowo dodajemy do masy maślanej nie przerywając miskowania. Z gotowej masy tworzymy kuleczki mniej więcej wielkości raffaello, obtaczamy w cukrze i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pamiętajcie, żeby zachować odstęp między kulkami, ponieważ będą się one roztapiać tworząc cienkie krążki.
Pieczemy 20/25 minut w temperaturze 180 stopni. Pycha !