Lubicie ciabatty ? Ja uwielbiam 馃檪 Tak膮 ciabatt臋 mo偶emy dowolnie wzbogaca膰 r贸偶nymi dodatkami, miodem, papryk膮, zio艂ami czy czosnkiem. Za ka偶dym razem jest pysznie.
10g dro偶d偶y 艣wie偶ych
500g m膮ki pszennej 750
400ml wody
1-2 艂y偶eczki soli
20ml oliwy z oliwek
W misce mieszamy dro偶d偶e ze 100 ml wody, dodajemy 100g m膮ki, mieszamy i odstawiamy na 40 minut. Po tym czasie dodajemy reszt臋 sk艂adnik贸w i wyrabiamy ciasto na jednolit膮 mas臋. Pod koniec dodajemy oliw臋. Ciasto jest do艣膰 lu藕ne wi臋c wyrabiamy 艂y偶k膮. Odstawiamy na 2 godziny do wyro艣ni臋cia. Formowanie ciabatty wymaga sposobu poniewa偶 ciasto si臋 klei i trudno uformowa膰 bochenek nale偶y przygotowa膰 papier do pieczenie porz膮dnie obsypa膰 m膮k膮 prze艂o偶y膰 po艂ow臋 ciasta. Trzymaj膮c za dwa brzegi lub rogi papier obtaczamy ciabatt臋 w m膮ce. Szybciutko przenosimy na blach臋 wy艂o偶on膮 papierem. To samo robi艂my z drug膮 cz臋艣ci膮 ciasta. Przykrywamy 艣ciereczk膮 i odstawiamy na 60 minut. Piekarnik nagrzewamy do 250 stopni i pieczemy 20 – 25 minut. Po tym czasie wyjmujemy i studzimy na kratce. Pyszota.
Super przepis – ciabatta wysz艂a pyszna 馃檪
Bardzo si臋 ciesz臋 馃檪