Chłopski garnek

Za oknem szaro, buro i ponuro w związku z tym zapraszam na chłopski garnek. Garnek rozmaitości, rozgrzewający i bardzo ale to bardzo sycący.

DSC07676

20 dkg wołowiny
20 dkg wieprzowiny
20 dkg wędzonego boczku
20 dkg dobrej kiełbasy
3 cebule
papryka zielona
papryka czerwona
papryka żółta
puszka czerwonej fasoli
4 ziemniaki
sól/pieprz
Mięsa myjemy kroimy na małe kawałki, obsmażamy na rozgrzanej patelni. Zaczynamy od wołowiny potem dorzucamy wieprzowinę, boczek porojony w kostkę, kiełbasę również pokrojoną w kostkę. Jak już mamy obsmażone mięsa, przekładamy do garnka. Na patelni po smażeniu, szklimy pokrojoną w piórka cebulę, potem dokładamy do naszego garnka. Wszystko podlewamy wodą i zaczynamy dusić. Po około 30 minutach dokładamy fasolę. Dusimy nadal. / Sprawdzamy miękkość mięsa /. Po następnych 30 minutach dokładamy obrane i przekrojone na połówki lub ćwiartki ziemniaki. Na 10 minut przed końcem gotowania tzn. jak ziemniaki zaczną być miękkie dokładamy pokrojoną w paski kolorową paprykę. Dusimy do miękkości , przyprawiamy i wcinamy wcinamy 🙂

Na zdjęciu poniżej danie podane z kluskami kładzionymi. Też pyszne 😉
DSC05315

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *