Chłodnik z ogórków małosolnych

Witajcie kochani, dzisiaj podzielę się z Wami przepisem na chłodnik z ogórków małosolnych. Przepis znalazłam w jednym z pism kulinarnych i postanowiłam przetestować. Jako miłośniczka małosolnych trafił w moje gusta. Powiem krótko, wart polecenia.

400 ml maślanki
200 ml jogurtu greckiego

4 średnie ogórki małosolne
4 ogórki gruntowe
3 ząbki czosnku
1/2 pęczka koperku
1/2 pęczka szczypiorku
2 ziemniaki
2 jajka

sól
pieprz

Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy. Jajka gotujemy na twardo / 9 minut /. Ogórki małosolne ścieramy na tarce na grubych oczkach. Ogórki gruntowe myjemy, obieramy i również ścieramy na grubych oczkach. Czosnek przeciskamy przez praskę. Koperek i szczypiorek siekamy, następnie dodajemy do ogórków. Całość zalewamy wymieszaną maślanką z jogurtem. Doprawiamy pieprzem, solą, możemy dodać odrobinę zalewy z ogórków małosolnych.

Do miseczki wkładamy ugotowane ziemniaki, zalewamy chłodnikiem, następnie dodajemy 2 połówki jajka, całość posypujemy koperkiem i szczypiorkiem. W sam raz na ciepłe dni.

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *