W taką pogodę to tylko chłodnik. Tym razem to chłodnik z awokado i ogórka, moja druga połowa z rezerwą podeszła do tematu. W efekcie bez dokładki się nie obeszło 😉
2 awokado
2 ogórki
600g jogurtu naturalnego
200g jogurtu greckiego
3 ząbki czosnku
3 łyżki oliwy z oliwek
sok z 1/2 cytryny
3 małe dymki
pęczek szczypiorku
sól
pieprz
Ogórki myjemy, obieramy i ścieramy na tarce z grubymi oczkami, solimy, odstawiamy na 30 minut. Awokado, myjemy przecinamy na dwie połówki usuwamy pestkę i wybieramy miąższ. Umieszczamy w pojemniku blendera dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, sok z cytryny, oliwę oraz 400g jogurtu naturalnego. Blendujemy. Dymkę kroimy na talarki, szczypiorek siekamy. Po upływie 30 minut ogórki delikatnie odciskamy dodajemy do masy awokado. Następnie dodajemy pokrojoną dymkę, połowę szczypiorku, oba jogurty. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na koniec posypujemy szczypiorkiem. Przed podaniem mocno schłodzić.