Chłodnik litewski

Dzisiaj propozycja na gorące dni – chłodnik litewski, którego bazą jest ugotowana botwina. Pyszna, orzeźwiająca zupa podawana na zimno. Bardzo prosta w przygotowaniu. W okresie letnim dość często bywa na naszym stole.

 

1 pęczek botwiny
1 pęczek koperku
1 duży ogórek
1 ząbek czosnku
1/2 pęczka szczypiorku
400 ml jogurtu/kefiru/zsiadłego mleka
sól/pieprz
Botwinę myjemy, drobno tniemy, buraczki obieramy i kroimy w kostkę. Zalewamy wodą tylko do przykrycia warzyw. Gotujemy około 20 minut, doprawiamy. Studzimy. Do zimnego barszczu dodajemy obranego i pokrojonego w kostkę ogórka, posiekany koperek i szczypiorek oraz bardzo drobno posiekany czosnek. Mieszamy z jogurtem/kefirem/mlekiem zsiadłym. Doprawiamy. Podajemy z jajkiem ugotowanym na twardo. Ja lecę do kuchni a wy spróbujecie zrobić chłodnik 😉 Smacznego

3 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *