Chleb żytni na miodzie. Jest przepyszny, lekko kwaśny z delikatną nutą miodu. To kolejny nasz ulubiony chleb
Zakwas
60g startera zakwasu
200g mąki żytniej razowej 2000
180ml wody
Ogrzany starter przekładamy do miski /dużej/ dodajemy pozostałe składniki, przykrywamy folią spożywczą i zostawiamy w temp.pokojowej na około 10/12 godzin. Ja przygotowuje go rano.
Ciasto
350g zakwasu
200g mąki żytniej razowej 2000
600g mąki żytniej 720
700ml wody
20g soli / 2 łżeczki/
2 łyżki stołowe miodu wielokwiatowego
Gdy zakwas jest gotowy odważamy 350g, resztę przekadamy do słoika na następne piecznie. Przechowujemy w lodówce. Do naszych 350g dodajemy resztę składników, miód rozpuszczamy w wodzie. Wszystko mieszamy do połączenia. Długo nie mieszamy ponieważ mąka żytnia nie lubi długiego wyrabiania. Przygotowane ciasto ponownie przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy w temp.pokojowej do tzw. I wyrastania. na około 10/12 godzin. Przygotowujemy dwie keksówki, smarujemy masłem, gdy ciasto będzie miało gąbczastą strukturę zwilżonymi dłońmi przekładamy do keksówek mniej więcej na 1/2 keksówki. Lekko dociskamy wygładzamy i zostawiamy na 3 godziny do tzw. garowania. Nagrzewamy piekarnik do 220 stopni, należy zaparować piekarnik po przez spryskanie ścianek wodą lub ułożenie kostek lodu na spodzie piekarnika. Piec 45 – 50 minut. Po upieczeniu wyjąć z forem, studzić na kratce. Smacznego.