Zostały Wam ziemniaki z obiadu ? Nic straconego upieczcie pyszny chleb. Chleb który utrzymuje świeżość ponad 3 dni. Dodajecie do niego zioła i czosnek jak lubicie. Uwielbiam zapach pieczonego chleba.
600g mąki pszennej
300g ugotowanych ziemniaków
42g świeżych drożdży
175ml ciepłej wody
1 łyżeczka cukru
2 łyżeczki soli
1 jajko
4 łyżki oleju
2 łyżki ziół prowansalskich
1 przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku
Ziemniaki – jak nie mamy ugotowanych to gotujemy, odparowujemy i przeciskamy przez praskę, studzimy. Mąkę przesiewamy do dużej miski, robimy wgłębienie do którego wkruszamy drożdże dodajemy cukier i wodę. Mieszamy, boki narzucamy do środka. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie dodajemy jajko, olej, sól, ziemniaki oraz zioła i czosnek. Zganiatamy ciasto chlebowe. Ponownie przykrywamy ściereczką, odstawiamy na 50 minut. Następnie wyjmujemy na stolnicę lekko zagniatamy, formujemy bochenek, przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Posypujemy mąką następnie robimy 3 nacięcia i znowu przykrywamy ściereczką. Odstawiamy do wyrośnięcia na jakieś 30 minut.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku 200 stopni przez 40 minut. Studzimy na kratce.
Czy można dac inna mąkę np.kokosowa, gryczana, czy wtedy wyjdzie miekki chleb
Zaryzykowałabym z mąką gryczaną a ziemniaki powodują wilgotność i miękkość pieczywa. Pozdrawiam