Powiedzia艂 Bartek, 偶e dzi艣 T艂usty Czwartek 馃槈 a ja zamiast p膮czk贸w mam dla was pyszny chleb z domieszk膮 nasion chia. Nasiona chia przewa偶nie dodaje do koktajli ale tym razem postanowi艂am doda膰 do chleba. W pierwszej wersji nasiona dosypa艂am do m膮ki ale to nie to czego oczekiwa艂am. W kolejnej, nasiona namoczy艂am w wodzie, kt贸r膮 mia艂am doda膰 do sk艂adnik贸w. I to jest to ! Zwr贸膰cie uwag臋 na proporcje to z kolei moje zamy艣lenie, wyrabiaj膮c chleb upar艂am si臋, 偶e uformuje bochenek 馃槈 Ciasto ma by膰 lu藕ne. Pokombinowa艂am i oto jest 馃檪
370g m膮ki pszennej 480/650/750
25g 艣wie偶ych dro偶d偶y
1 艂y偶eczka soli
1 艂y偶eczka cukru
3 艂y偶ki nasion chia
1 艂y偶ka sezamu
3 艂y偶ki otr膮b 偶ytnich/pszennych
1,5 szkl. letniej wody
M膮k臋 przesia膰, zrobi膰 wg艂臋bienie wkruszy膰 dro偶d偶e i zala膰 odrobin膮 wody, narzuci膰 boki m膮ki. przykry膰 i odstawi膰 na 20 minut. W mi臋dzyczasie w pozosta艂ej wodzie namoczy膰 nasiona chia. Po tym czasie doda膰 do m膮ki reszt臋 sk艂adnik贸w oraz wod臋 z nasionami. Wyrobi膰 艂y偶k膮. Ciasto ma by膰 lu藕ne. Przykry膰 i odstawi膰 na oko艂o 40 minut. Do podwojenia obj臋to艣ci. Po up艂ywie tego czasu prze艂o偶y膰 do du偶ej keks贸wki, wysmarowanej mas艂em, ponownie przykry膰 i odstawi膰 na 20 minut. Piec w nagrzanym piekarniku przez 60 minut w temperaturze 200 stopni. Na 10 minut przed ko艅cem pieczenia zrosi膰 wierzch chleba lub po upieczeniu po艂o偶y膰 mokr膮 艣ciereczk臋. Uwielbiam zapach pieczonego chleba. Smacznego
25 dag dro偶d偶y na 370g m膮ki? Nie za du偶o?
Czasami wkradnie si臋 chochlik, b艂膮d zosta艂 poprawiony 馃檪 25gram
Polecam serdecznie z mas艂em polskim mlekovity, smakuje wybornie 馃檪