Chleb z nasionami Chia

Powiedzia艂 Bartek, 偶e dzi艣 T艂usty Czwartek 馃槈 a ja zamiast p膮czk贸w mam dla was pyszny chleb z domieszk膮 nasion chia. Nasiona chia przewa偶nie dodaje do koktajli ale tym razem postanowi艂am doda膰 do chleba. W pierwszej wersji nasiona dosypa艂am do m膮ki ale to nie to czego oczekiwa艂am. W kolejnej, nasiona namoczy艂am w wodzie, kt贸r膮 mia艂am doda膰 do sk艂adnik贸w. I to jest to ! Zwr贸膰cie uwag臋 na proporcje to z kolei moje zamy艣lenie, wyrabiaj膮c chleb upar艂am si臋, 偶e uformuje bochenek 馃槈 Ciasto ma by膰 lu藕ne. Pokombinowa艂am i oto jest 馃檪

DSC07456

370g m膮ki pszennej 480/650/750
25g 艣wie偶ych dro偶d偶y
1 艂y偶eczka soli
1 艂y偶eczka cukru
3 艂y偶ki nasion chia
1 艂y偶ka sezamu
3 艂y偶ki otr膮b 偶ytnich/pszennych
1,5 szkl. letniej wody

M膮k臋 przesia膰, zrobi膰 wg艂臋bienie wkruszy膰 dro偶d偶e i zala膰 odrobin膮 wody, narzuci膰 boki m膮ki. przykry膰 i odstawi膰 na 20 minut. W mi臋dzyczasie w pozosta艂ej wodzie namoczy膰 nasiona chia. Po tym czasie doda膰 do m膮ki reszt臋 sk艂adnik贸w oraz wod臋 z nasionami. Wyrobi膰 艂y偶k膮. Ciasto ma by膰 lu藕ne. Przykry膰 i odstawi膰 na oko艂o 40 minut. Do podwojenia obj臋to艣ci. Po up艂ywie tego czasu prze艂o偶y膰 do du偶ej keks贸wki, wysmarowanej mas艂em, ponownie przykry膰 i odstawi膰 na 20 minut. Piec w nagrzanym piekarniku przez 60 minut w temperaturze 200 stopni. Na 10 minut przed ko艅cem pieczenia zrosi膰 wierzch chleba lub po upieczeniu po艂o偶y膰 mokr膮 艣ciereczk臋. Uwielbiam zapach pieczonego chleba. Smacznego

3 komentarze

Dodaj komentarz

Tw贸j adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola s膮 oznaczone *