Chleb mieszany z miodem, nasz ulubiony 馃檪
potrzebujemy
10 g dro偶d偶y 艣wie偶ych
400 g m膮ki pszennej 750
50 g m膮ki pszennej graham 1850
50 g m膮ki kukurydzianej
325 ml wody
1 艂y偶ka miodu wielokwiatowego
10 g soli / 1 艂y偶eczka /
W misce wymiesza膰 dro偶d偶e z 100ml wody, doda膰 100g m膮ki,wymiesza膰 odstawi膰 na 60 minut. W pozosta艂ej wodzie rozpu艣ci膰 艂y偶k臋 miodu. Gdy zaczyn jest gotowy wymiesza膰 go z pozosta艂ymi sk艂adnikami na jednolit膮 mas臋. Zagniata膰 na stolnicy oko艂o 10 minut, a偶 ciasto przestanie si臋 klei膰 do r膮k. Prze艂o偶y膰 do miski, przykry膰 odstawi膰 na 2-3 godziny. Gdy ciasto jest gotowe prze艂o偶y膰 na stolnic臋 i uformowa膰 okr膮g艂y bochenek. Prze艂o偶y膰 na blach臋 wy艂o偶on膮 papierem i posypan膮 m膮k膮. Chleb u艂o偶y膰 zaci膮gni臋t膮 stron膮 do do艂u. Posypa膰 m膮k膮 od g贸ry i przykry膰 艣ciereczk膮 i odstawi膰 na 1,5 godziny. Piec w nagrzanym piekarniku, w temperaturze 220 stopni 45 minut. Po tym czasie wyj膮膰 i studzi膰 na kratce.