A co powiecie na Chleb z kaszą gryczaną i orzechami ? Dla mnie jeden z najlepszych.
60g zakwasu
200g mąki żytniej razowej 2000
180 ml wody
Z powyższych składników przygotować zaczyn i odstawić na 10/12 godzin / pamiętając o wcześniejszym wyjęciu startera. Kaszę gryczną /1 opakowanie / ugotować w/g instrukcji na opakowaniu i włożyć na 10/12 godzin do lodówki. Po 12 godzinach z naszego zaczynu odważyć 350g zakwasu resztę włożyć do lodówki.
Do zakwasu dodajemy
100g mąki żytniej razowej 2000
500g mąki żytniej 720
paczkę ugotowanej kaszy gryczanej
100g orzechów włoskich
500ml wody
1 łyżeczkę miodu gryczanego
2 łyżeczki soli
Miód rozpuszczamy w wodzie
Wszystkie składniki wymieszać i odstawić w temperaturze pokojowej na 10/12 godzin. Miskę przykrywamy folią spożywczą lub ściereczką. Po tym czasie smarujemy masłem dwie keksówki i mokrymi dłońmi przekładamy ciasto lekko ugniatając na około 1/2 formy. Odstawiamy na jakieś 2/3 godziny. Nagrzewamy piekarnik do 220 stopni. Tradycyjnie spryskiwacz albo kostki lodu. Pieczemy około 45 – 50 minut. Po upieczeniu wyjąć z forem i studzić na kratce. Smacznego.