Zapraszam na pyszny świeżutki chleb. Dzisiaj z amarantusem i orkiszowymi płatkami. Pycha !
500g mąki krupczatki
0,5 litra ciepłej wody
25g świeżych drożdży
10 łyżek płatków orkiszowych
5 łyżek amarantusa / ekspandowany /
2 łyżki oliwy z oliwek
1,5 łyżeczki soli
1,5 łyżki cukru
Do miski wsypujemy mąkę, cukier, sól, płatki orkiszowe i amarantusa. Wszystko mieszamy i dodajemy pokruszone drożdże i zalewamy wodą. Mieszamy łyżką, dodajemy oliwę i mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Ciasto jest luźne. Przykrywamy i odstawiamy na 30 minut. Po tym czasie dużą keksówkę smarujmy masłem i przekładamy wyrośnięte ciasto chlebowe. Przykrywamy i odstawiamy na 20 minut. Piekarnik nagrzewamy do 230 stopni, wkładamy chleb i pieczemy 50/60 minut. Na 10 minut przed końcem pieczenia możemy zrosić wierzch chleba. A potem do tego pyszne masełko i uczta gotowa 😉
Świetny przepis na chleb! Naprawdę bardzo ciekawy. Chętnie wypróbuję!
co znaczy zrosic wierzch chleba?
To znaczy delikatnie namoczyć, ja wykorzystuje do tego zraszacz do kwiatów 😉
Z amarantusem jeszcze nie robiłam, ale uwielbiam takie eksperymenty chlebowe 🙂 Na pewno wypróbuję!