Chleb z amarantusem i orkiszowymi płatkami

Zapraszam na pyszny świeżutki chleb. Dzisiaj z amarantusem i orkiszowymi płatkami. Pycha !

DSC07722

500g mąki krupczatki
0,5 litra ciepłej wody
25g świeżych drożdży
10 łyżek płatków orkiszowych
5 łyżek amarantusa / ekspandowany /
2 łyżki oliwy z oliwek
1,5 łyżeczki soli
1,5 łyżki cukru

Do miski wsypujemy mąkę, cukier, sól, płatki orkiszowe i amarantusa. Wszystko mieszamy i dodajemy pokruszone drożdże i zalewamy wodą. Mieszamy łyżką, dodajemy oliwę i mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Ciasto jest luźne. Przykrywamy i odstawiamy na 30 minut. Po tym czasie dużą keksówkę smarujmy masłem i przekładamy wyrośnięte ciasto chlebowe. Przykrywamy i odstawiamy na 20 minut. Piekarnik nagrzewamy do 230 stopni, wkładamy chleb i pieczemy 50/60 minut. Na 10 minut przed końcem pieczenia możemy zrosić wierzch chleba. A potem do tego pyszne masełko i uczta gotowa 😉
DSC07721

4 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *