Kolejny chleb jaki zacz臋艂am piec 馃檪 to chleb pszenny
700g m膮ki pszennej
1,5 艂y偶eczki soli
40g dro偶d偶y 艣wie偶ych
600ml wody
1 艂y偶eczka cukru
2 艂y偶ki olej
Do miski wsypa膰 700 g m膮ki,1,5 艂y偶eczki soli. Rozpu艣ci膰 ok 40 g dro偶d偶y w 600 ml wody,doda膰 troszk臋 cukru. Do m膮ki doda膰 zaczyn,wyrobi膰 ciasto,dodaj膮c pod koniec 2 艂y偶ki oleju. Zostawi膰 do wyro艣ni臋cia. Naczynie 偶aroodporne wk艂adamy do piekarnika i nagrzewamy do 245 stopni. Gdy piekarnik z naczyniem 偶aroodpornym osi膮gn膮 odpowiedni膮 temperatur臋 ostro偶nie wyjmujemy naczynie z piekarnika i przek艂adamy do niego ciasto. Pieczemy chleb przez pierwsze 30 min.pod przykryciem,potem przez nast臋pne30 min bez przykrycia.