Chleb pszenny z dynią

Wiem, że gorąco ale co zrobić jak zamówienie na chleb jest 😉 Jak to się mówi ? Mówisz i masz 😀  Najprostszy z możliwych, chleb z mąki krupczatki z dodatkiem pestek z dyni i czubricy zielonej. Przepyszny.

500g mąki krupczatki
25g świeżych drożdży
1/2 litra ciepłej wody / nie gorącej /
1 łyżka cukru
3/4 łyżki soli
2 łyżki czubricy zielonej
8 łyżek pestek z dyni
1/2 szkl. otrąb żytnich
2 łyżki oleju
masło do wysmarowania keksówki

Do miski wsypujemy mąkę dodajemy otręby, sól, cukier, czubrice, pestki, rozkruszone drożdże. Zalewamy wodą mieszamy następnie dolewamy olej i ponownie mieszamy. Przykrywamy miskię i odstawiamy na 40 minut. Po tym czasie keksówkę / 22×8 / smarujemy masłem. Gdy ciasto na chleb jest już wyrośniete, ponownie mieszamy i przekładamy do przygotowanej foremki. Odstawiamy na czas nagrzania piekarnika. Pieczemy w temperaturze 230 stopni przez 55 minut / środkowa półka / Na 10 minut przed końcem pieczenia zraszamy wierzch chleba / np. za pomocą spryskiwacza do kwiatków / lub zaraz po upieczeniu kładziemy mokrą ściereczkę. Upieczony chleb od razu wyjmujemy z foremki i studzimy na kratce. Smacznego

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *