Chleb pszenny paprykowo – ziołowy

Nie ma to, jak własny świeżo upieczony chlebuś. Pyszny chrupiący o rzadko spotykanym kolorze. Jedliście już pomarańczowy chleb ? Nie ? To koniecznie wypróbujcie mój przepis. Piękna barwa powstała przez dodanie czerwonej papryki. Dodałam słodką czerwoną, ale następnym razem dodam ociupnę ostrej. A co 🙂

potrzebujemy

500g mąki krupczatki
25g świeżych drożdży
5 łyżek płatków owsianych błyskawicznych
3/4 łyżki soli
1 łyżka cukru
2 łyżeczki papryki słodkiej
1 łyżeczka ziół prowansalskich
500 ml ciepłej wody

Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy pozostałe składniki, rozkruszamy drożdże, mieszamy i zalewamy ciepłą wodę. Wszystko mieszamy do połączenia. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 60 minut. Po tym czasie keksówkę / 25 x 11 / smarujemy masłem i przekładamy do niej wyrośnięte ciasto. Ponownie przykrywamy i odstawiamy do czasu nagrzania piekarnika. Piekarnik nagrzewamy do 230 stopni, wkładamy chleb i pieczemy 50 minut. Po upieczeniu wyjmujemy z formy i studzimy na kratce. Smacznego

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *