Chleb na zakwasie z rodzynkami

Dzi艣 dom chlebem pachn膮cy 馃檪 Chleb na zakwasie z rodzynkami.

DSC06080

Jedyny w swoim rodzaju. Lekko kwa艣ny prze艂amany s艂odk膮 rodzynk膮 hmmm.
Zaczyn
60g zakwasu
200g m膮ki 偶ytniej 2000
180ml wody
Wymiesza膰 odstawi膰 na 10 godzin. Po tym czasie odwa偶y膰
350g zakwasu doda膰 500g m膮ki pszennej 750, 100g m膮ki 偶ytniej razowej 2000, gar艣膰 rodzynek, 2 艂y偶eczki soli i 400 ml wody. To wszystko dok艂adnie wyrobi膰 podsypuj膮c m膮k膮, uformowa膰 kul臋 i odstawi膰 na kolejne 10 godzin. Po up艂ywie tego czasu przek艂adamy uformowany chleb do miski wy艂o偶onej 艣ciereczk膮, kt贸ra jest posypana m膮k膮 do tzw. garowania na oko艂o 3 godziny. Nagrzewamy piekarnik do 220 stopni, pieczemy przez 45/50 minut na p艂askiej blaszce. Po upieczeniu studzimy na kratce.

DSC06083

Dodaj komentarz

Tw贸j adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola s膮 oznaczone *