Chleb mieszany z czarnuszką
20g drożdży świeżych
800g mąki pszennej 750
200g mąki pszennej graham 1850
650ml wody
1 łyżeczki czarnuszki
2 łyżeczki soli
W misce mieszamy drożdże z 200ml wody, dodajemy 200g mąki, mieszamy i odstawiamy na 60 minut. Gdy zaczyn jest gotowy dodajemy pozostałe składniki. Zagniatamy do momentu aż ciasto przestanie się kleić do rąk. Przekładamy do miski i odstawiamy na 2 godziny. Gdy ciasto jest gotowe przekładamy na stolnicę i formujemy okrągły bochenek. Przygotowany bochenek przekładamy na blachę wyłożoną papierem i posypanym mąką. Chleb kładziemy zaciągniętą stroną do dołu. Posypujemy mąką od góry i przykrywamy ściereczką. Zostawiamy na 1,5 godziny. Pieczemy w nagrzanym piekarniku, w temperaturze 220 stopni 45 minut. Studzimy na kratce.