Chleb dalmatyński

Uwielbiam zapach pieczonego chleba. W naszym domu dość często piekę różnego rodzaju chleby. Na zakwasie lub drożdżach czasami na zaczynie biga. Dzisiaj mam dla Was chleb pszenny pachnący ziołami.

700g mąki pszennej
25g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
2 łyżeczki soli
3 łyżki ziół dalmatyńskich
300ml zimnej przegotowanej wody
130ml ciepłego mleka
W 1/4 części mleka rozpuszczamy drożdże, dodajemy łyżeczkę cukru i łyżeczkę mąki, przykrywamy, odstawiamy, żeby drożdże zaczęły pracować / około 20 minut /. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, wodę, pozostałe mleko, gotowy zaczyn oraz zioła. Całość wyrabiamy na jednolitą elastyczną masę. Formujemy kulę, przykrywamy, zostawiamy na 90 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie wykładamy ciasto na blat i zaczynamy składanie chleba tj. lekki placek, brzegi do środka i z długości na pół. I tak 3 razy. Uformowany bochenek, kładziemy łączeniem do dołu. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i posypujemy niewielką ilością mąki. Układamy chleb, przykrywamy i zostawiamy do ponownego wyrośnięcia, na około 40 minut. Po upływie czasu, ostrym nożem nacinamy chleb.

Piekarnik nagrzewamy do 230 stopni góra/dół, wkładamy chleb na 10 minut, zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy przez 40 minut. Po wyjęciu z piekarnika przykrywamy wilgotną ściereczką i studzimy na kratce. Jest pysznie.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *