Chipsy z kolorowych ziemniaków

Robiłam już chipsy z mango, pasternaku, teraz przyszedł czas na ziemniaki 🙂 Niby zwykłe a jednak nie, bo fioletowe. Spotkałam się już z fioletowym kalafiorem ale z ziemniakami nigdy. I właśnie dzisiaj będąc na zakupach, dojrzałam fioletowe ziemniaki. Na pierwszy ogień idą chipsy a potem pomyślę co by tu jeszcze 😉

2 ziemniaki białe
2 ziemniaki fioletowe
500 ml oleju
sól himalajska różowa
Ziemniaki porządnie szorujemy, osuszamy i tniemy na plasterki, najlepiej za pomocą szatkownicy. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu, na delikatny złoty kolor, jeśli chodzi o fioletowe ziemniaki, to niestety musimy sprawdzać stan chrupkości. Wykładamy na ręcznik papierowy i posypujemy solą. Miłego chrupania Wam życzę 🙂

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *