Chinkali

No to dzisiaj po gruzi艅sku. Chinkali piero偶ki gruzi艅skie. Przepyszne ! Uwielbiam 馃檪 A ten bulion, kt贸ry znajduje si臋 w 艣rodku ach brak mi s艂贸w. Ca艂a tajemnica polega na farszu, kt贸ry dodajemy do pierog贸w. Mi臋so jest surowe. Dla nas niebo w g臋bie 馃檪

DSC07415

250g mi臋sa mielonego wo艂owo – wieprzowego
1 cebula
1 z膮bek czosnku
1/2 艂y偶eczki kolendry w ziarnach
s贸l
pieprz
1/3 szkl. bulionu warzywny / mi臋sny
Cebul臋 kroimy w drobn膮 kosteczk臋, kolendr臋 rozgniatamy a czosnek przeciskamy przez praske. Sk艂adniki dodajemy do mi臋sa, doprawiamy sol膮, pieprzem. Wszystko wyrabiamy podlewaj膮c bulionem. Mi臋so musi by膰 nas膮czone ale nie mo偶e by膰 rzadkie.

250g m膮ki pszennej
s贸l
1/2 szkl. gor膮cej wody
Z powy偶szych sk艂adnik贸w zagniatamy ciasto, kt贸re musi by膰 troch臋 twardsze ni偶 na nasze pierogi. Rozwa艂kowujemy na placek i wycinamy kr膮偶ki o 艣rednicy mniej wi臋cej 10/11 cm. Po艣rodku, ka偶dego kr膮偶ka k艂adziemy ma艂膮 艂y偶eczk臋 przygotowanego farszu. Lepimy, dok艂adaj膮c kolejne zak艂adki, na ko艅cu dociskamy ogonek formuj膮c sakiewk臋.

DSC07405
Gotujemy we wrz膮cej osolonej wodzie. Od momentu wyp艂yni臋cia oko艂o 5/6 minut. Podajemy posypane pieprzem, natk膮 pietruszki. I na koniec bardzo wa偶na sprawa ! Chinkali nie kroimy, chinkali jemy r臋koma, 艂apiemy za ogonek, odwracamy i najpierw wypijamy pyszny ros贸艂 znajduj膮cy si臋 w 艣rodku. Smacznego 馃檪

 

3 komentarze

Dodaj komentarz

Tw贸j adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola s膮 oznaczone *