No to dzisiaj po gruzi艅sku. Chinkali piero偶ki gruzi艅skie. Przepyszne ! Uwielbiam 馃檪 A ten bulion, kt贸ry znajduje si臋 w 艣rodku ach brak mi s艂贸w. Ca艂a tajemnica polega na farszu, kt贸ry dodajemy do pierog贸w. Mi臋so jest surowe. Dla nas niebo w g臋bie 馃檪
250g mi臋sa mielonego wo艂owo – wieprzowego
1 cebula
1 z膮bek czosnku
1/2 艂y偶eczki kolendry w ziarnach
s贸l
pieprz
1/3 szkl. bulionu warzywny / mi臋sny
Cebul臋 kroimy w drobn膮 kosteczk臋, kolendr臋 rozgniatamy a czosnek przeciskamy przez praske. Sk艂adniki dodajemy do mi臋sa, doprawiamy sol膮, pieprzem. Wszystko wyrabiamy podlewaj膮c bulionem. Mi臋so musi by膰 nas膮czone ale nie mo偶e by膰 rzadkie.
250g m膮ki pszennej
s贸l
1/2 szkl. gor膮cej wody
Z powy偶szych sk艂adnik贸w zagniatamy ciasto, kt贸re musi by膰 troch臋 twardsze ni偶 na nasze pierogi. Rozwa艂kowujemy na placek i wycinamy kr膮偶ki o 艣rednicy mniej wi臋cej 10/11 cm. Po艣rodku, ka偶dego kr膮偶ka k艂adziemy ma艂膮 艂y偶eczk臋 przygotowanego farszu. Lepimy, dok艂adaj膮c kolejne zak艂adki, na ko艅cu dociskamy ogonek formuj膮c sakiewk臋.
Gotujemy we wrz膮cej osolonej wodzie. Od momentu wyp艂yni臋cia oko艂o 5/6 minut. Podajemy posypane pieprzem, natk膮 pietruszki. I na koniec bardzo wa偶na sprawa ! Chinkali nie kroimy, chinkali jemy r臋koma, 艂apiemy za ogonek, odwracamy i najpierw wypijamy pyszny ros贸艂 znajduj膮cy si臋 w 艣rodku. Smacznego 馃檪
Wygl膮daj膮 cudownie, od jakiego艣 czasu nosz臋 si臋 z zamiarem ich zrobienia, ale na razie nic z tego nie wysz艂o 馃檪
zach臋cam do zrobienia, s膮 przepyszne 馃槈
za mn膮 te偶 te piero偶ki chodz膮 od jakiego艣 czasu 馃檪 ciesz臋 si臋 偶e trafi艂am na ten przepis, mo偶e to czas na spr贸bowanie 馃檪