Prosto z domowej piekarni przepyszna chałka poleca się na śniadanie. Uwielbiam domowe pieczywo i jestem mega szczęśliwa jak smakuje mojej rodzinie. I tak jest właśnie z dzisiejszym wypiekiem. Świeżutka chałka do tego kubek kakao. Jest pysznie. Przepis pochodzi ze strony przepisnachleb.pl i jak na razie jest to najlepszy przepis na chałkę.
25g świeżych drożdży
80g cukru
460g mąki pszennej typ480
1/2 łyżeczki soli
50g roztopionego masła
150g ciepłego mleka
1 jajko
2 żółtka
pare kropli aromatu waniliowego
Drożdże rozkruszamy i zasypujemy łyżeczką cukru, odstawiamy do rozpuszczenia. Do miski wsypujemy mąkę, cukier, sól i całość mieszamy. Następnie dodajemy jajko, żółtka rozpuszczone drożdże, mleko i ostudzone masło wraz z aromatem. Zagniatamy elastyczne ciasto które lekko klei się do rąk/ trwa to około 10 minut /. Przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia tj. około 60 minut. Po temy czasie ciasto lekko zagniatamy kroimy na 3 równe części i formujemy wałki około 30/40 cm długości. Zaplatamy warkocz. Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia.
Kruszonka
50g mąki pszennej
25g zimnego masła
25g drobnego cukru
Wszystkie składniki rozcieramy w palcach, jak zacierki.
Po wyrośnięciu chałki smarujemy ją białkiem / część pozostałego białka mieszamy z niewielką ilością wody / i posypujemy kruszonką. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w 190 stopniach, na środkowym poziomie w opcji góra/dół. Smacznego