Na osłodę dzisiejszego dnia proponuje pyszne kruche ciasto z nadzieniem z borówki amerykańskiej połączonej z bezą. Hm…. nic dodać nic ująć po prostu pysznie.3 szkl. mąki pszennej
1/2 szkl. cukru pudru
200g masła z lodówki
4 jajka rozdzielone
4 łyżeczki domowego cukru waniliowego
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki śmietany 18 %
Wszystkie sypkie składniki pomieszać i przesiać. Do mieszanki dodajemy zimne masło i siekamy, następnie dodajemy żółtka i śmietanę. Zagniatamy ciasto. Wkładamy do lodówki na około 60 minut.
Nadzienie
500g borówki amerykańskiej
2 łyżki cukru
1/4 szkl.wody
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Owoce płuczemy i zasypujemy cukrem. Wstawiamy na gaz i podrzewamy do momentu puszczenia soku. W 1/4 szkl. wody rozprowadzamy mąkę ziemniaczaną i dodajemy do wrzących owoców. Powinien powstać kisiel. Studzimy
Beza
4 białka
1 szkl. curku
Białka ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania powoli dodajemy cukier.
Po upływie 60 minut, wyjmujemy ciasto, dzielimy na pół. Połową wyniatamy wyłożoną papierem do pieczenia blachę 22 x 28. Rozprowadzamy przygotowane borówki, następnie dodajemy bezę i rozsmarowujemy po całości. Na końcu ścieramy na grubych oczkach pozostałą część ciasta. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w 180 stopniach przez 60 minut na dolnej półce. Studzimy na kratce. Pycha !