Dla wszystkich, którzy lubią grzyby. Duszone boczniaki z cebulą doprawione jak flaki, to idealny dodatek do dań mięsnych jak i danie samo w sobie. Pycha
300 g boczniaków
1 duża cebula
sól
pieprz
gałka muszkatołowa
imbir
ostra papryka
Boczniaki czyścimy pędzelkiem i kroimy w paski. Cebulę kroimy w piórka. Na rozgrzanej patelni podsmażamy boczniaki, dodajemy cebulę. Całość razem przesmażamy, dodajemy 1/4 szkl. wody i doprawiamy solą, pieprzem, ostrą papryką, imbirem oraz gałką muszkatołową. Przykrywamy pokrywką, dusimy na małym ogniu do miękkości grzybów. Następnie zdejmujemy pokrywę jeszcze przez chwilę podsmażamy. Gotowe !
Ja zazwyczaj przygotowuję boczniaki tak jak schabowe – smażone na patelni. W takiej wersji smakują mi najlepiej 🙂
O tak, takie też robimy Boczniaki panierowane
Ja z nich robię zupę a’la flaki 🙂
Flaki z boczniaków są pyszne 🙂 Robimy i lubimy, Zupa na boczniakach