Blok czekoladowy

Pamiętacie te pyszne słodycze ? Ciasteczka owsiane bez pieczenia, wafelki babci Jasi czy właśnie blok czekoladowy. Robiliście kiedyś ? 

250g masła
4 łyżki gorzkiego kakao
1/2 szkl. brązowego cukru
1/2 szkl, wody
400g mleka w proszku
70g żurawiny suszonej
60g musli ekspandowanego
W garnku umieszczamy masło, podgrzewamy, następnie dodajemy cukier, wodę i kakao. Całość podgrzewamy do rozpuszczenia cukru. Zdejmujemy z gazu i delikatnie studzimy, ma być letnie. Do letniej masy dodajemy mleko w proszku i mieszamy do uzyskania, gładkiej jednolitej masy. Na samy końcu dodajemy żurawinę i musli. Mieszamy i przekładamy do keksówki, wyłożonej folią spożywczą lub papierem do pieczenia, wkładamy do lodówki i zastygnięcia. Palce lizać.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *