Bitki wołowe w sosie własnym

Bitki, kopytka, sałatka. Bitki, kluski kładzione, sałatka. Bitki, ziemniaki, sałatka. Bitki, kasza, sałatka. Chyba nie ma osoby, która nie lubi powyższych zestawów obiadowych. Same pyszności. Poza tym taki obiad z reguły robimy na dwa dni, no znam takich co zjedzą w jeden 😉
DSC09161

1kg wołowiny / udziec /
4 cebule
mąka
sól
pieprz
Wołowinę myjemy, kroimy na plastry około 1,5 cm szerokości. / kroimy w poprzek włókien / Delikatnie rozbijamy. Pieprzymy. Obtaczamy w mące i smażymy na złoty kolor. Przekładamy do garnka. Na patelni po smażeniu mięsa, szklimy cebulę pokrojoną w piórka. dodajemu do mięsa. Podlewamy wodą do zakrycia mięsa i dusimy pod przykryciem do miękkości. Doprawiamy. Sos uzyskamy z cebuli i mąki w której smażyło się mięso. Życzę wam udanego i smacznego dnia.
DSC09163

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *