Bitki, kopytka, sałatka. Bitki, kluski kładzione, sałatka. Bitki, ziemniaki, sałatka. Bitki, kasza, sałatka. Chyba nie ma osoby, która nie lubi powyższych zestawów obiadowych. Same pyszności. Poza tym taki obiad z reguły robimy na dwa dni, no znam takich co zjedzą w jeden 😉
1kg wołowiny / udziec /
4 cebule
mąka
sól
pieprz
Wołowinę myjemy, kroimy na plastry około 1,5 cm szerokości. / kroimy w poprzek włókien / Delikatnie rozbijamy. Pieprzymy. Obtaczamy w mące i smażymy na złoty kolor. Przekładamy do garnka. Na patelni po smażeniu mięsa, szklimy cebulę pokrojoną w piórka. dodajemu do mięsa. Podlewamy wodą do zakrycia mięsa i dusimy pod przykryciem do miękkości. Doprawiamy. Sos uzyskamy z cebuli i mąki w której smażyło się mięso. Życzę wam udanego i smacznego dnia.
Pyszne mięsko na obiadek 🙂 Lubię takie dania, które w zasadzie same się w garnku robią 😉
Joasiu, ja też 🙂