Lubicie białą kiełbasę ? Jak tak to dzisiaj w menu głównym Biała kiełbasa zapiekana z jajkiem w sosie śmietanowo – chrzanowym. Palce lizać 😉 Do całości proponuje podać żurek w kubku i jesteśmy w raju 😉
1,5 litra wody
1 marchewka
1 pietruszka
1 cebula
3 ząbki czosnku
2 liście laurowe
2 ziela angielskie
10 ziaren pieprzu czarnego
6 sztuk białej kiełbasy
sól
6 jajek ugotowanych na twardo
Sos
2 jajka
300g śmietany 18 %
180g chrzanu w słoiku / czysty nie doprawiony śmietaną /
sól/pieprz
1/2 łyżeczki cukru
Do garnka wlewamy wodę dodajemy marchew, pietruszkę, cebulę, czosnek i przyprawy. Doprowadzamy do wrzenia, solimy i gotujemy około 10/15 minut po tym czasie dodajemy białą kiełbasę. Parzymy przez 20 minut na bardzo małym ogniu. W międzyczasie ubijamy 2 jajka dodajemy śmietanę i chrzan doprawiamy solą, pieprzem, odrobiną cukru. Jeszcze chwilę miksujemy. Do naczynia żaroodpornego lub blaszki wlewamy trochę sosu śmietanowego, tak żeby pokrył dno. Teraz układamy białą kiełbasę i ugotowane jajka wszystko polewamy sosem.
Wstawiamy do zimnego piekarnika, ustawiamy temperaturę na 180 stopni i pieczemy około 25 minut od momentu osiągnięcia temperatury. Na 10 minut przed końcem pieczenia możecie podnieść temperaturę do 200 stopni. Z pozostałego wywaru możecie zrobić żurek poprzez dodanie do niego zakwasu 😉 Smacznego
Uwielbiam białą kiełbasę, szczególnie w połączeniu z chrzanem. Na pewno wypróbuję ten przepis w najbliższym czasie. Pozdrawiam