Przyszedł czas na botwinkę. Lubicie ? my bardzo, jak się okazało nasz synek również. Mój barszcz nie jest taki do końca botwinkowy 😉 dodałam do niego zakwasu z buraków.
1,5 litra bulionu mięsnego / warzywnego
1 – 2 pęczek botwinki / w zależności jak bardzo lubicie zieleninę /
3 surowe ziemniaki
6 łyżek zakwasu z buraków
marchew z bulionu
1 liść laurowy
1 ziele angielskie
5 sztuk pieprzu czarnego
sól
cukier / opcjonalnie /
2 jajka ugotowne na pół twardo
śmietana / opcjonalnie /
koperek
Do gotującego się bulionu dodajemy obrane, umyte i pokrojone w kostkę ziemniaki, gotujemy, mniej więcej w połowie czasu dodajemy buraczki z botwinki / również umyte i obrane, aczkolwiek są tak delikatne, że można je tylko dobrze umyć / dodajemy liść, ziele, pieprz/ Gotujemy do miękkości ziemniaków. Teraz dodajemy zakwas i drobno pocięte liście botwinki. Przykręcamy gaz na minimum i jeszcze gotujemy przez około 10 minut. Dodajemy pokrojoną w talarki marchew. Doprawiamy solą i pieprzem. Barszczyk możemy podać ze śmietaną i jajkiem lub samym jajkiem. Smacznego
Pyszna zupka Iwonko 🙂