Kolejne danie, którego nie może zabraknąć na wigilijnym stole to barszcz czerwony podawany z uszkami, pierogami, pasztecikami, krokietami lub fasolą jaś.
1 kg buraków
2 marchewki
1 pietruszka
1/2 selera
1/4 kwaśnego jabłka
1 por / biała część/
2 liście laurowe
3 ziela angielskie
3 ząbki czosnku
majeranek
pieprz ziarnisty
sól
2 szkl. zakwasu z buraków
cukier do smaku
Włoszczyznę i 1/2 kg buraków obieramy, kroimy na średnie kawałki i zalewamy około 3 litrami wody, dodajemy liść, ziele, pieprz, 2 ząbki czosnku przecięte na pół, ćwiartkę jabłka. Gotujemy około 1,5 godziny na wolnym ogniu pod koniec gotowania, dodajemy pozostałe 1/2 kg buraków obrane i pokrojone w plastry / dla uzyskania pięknego koloru / Po wystudzeniu całość przelewamy przez sito, podgrzewamy, doprawiamy solą, pieprzem, ząbkiem czosnku i majerankiem. Dodajemy zakwas z buraków i odrobinę cukru do uzyskania smaku jeszcze chwilę podgrzewamy. Barszcz nie może się zagotować.