Barszcz bia艂y na dudkach

Barszcz bia艂y na dudkach 馃檪 Co tam barszcz najlepsze te dudki. Oczywi艣cie zale偶y co kto lubi. Ja i pan m膮偶 uwielbiamy jak si臋 okaza艂o nie tylko my bo nasz trzylatek r贸wnie偶 nie pogardzi艂. Co prawda zjad艂 sam barszcz ale to i tak sukces. / do tej pory tylko ros贸艂, og贸rkowa, pomidorowa / A tu nagle bia艂y barszcz 馃檪

1 kg dudk贸w wieprzowych / ciel臋cych
1 marchew
1 pietruszka
1/4 selera
1 cebula
6 z膮bk贸w czosnku
4 ziela angielskie
4/5 li艣ci laurowych
艂y偶eczka pieprzu ziarnistego
3 litry wody
s贸l
majeranek
4 艂y偶ki chrzanu bez 艣mietany
1/2 szkl. kwa艣nej 艣mietany
1 偶贸艂tko
1 艂y偶ka m膮ki
Dudki umy膰 i obgotowa膰, zla膰 wod臋. Do garnka w艂o偶y膰 obgotowane dudki, zala膰 wod膮. Zagotowa膰 i zdj膮膰 szumowiny. Doda膰 pokrojon膮 na 4 cebul臋, czosnek rozgnieciony w 艂upinach, marchew, pietruszk臋 i selera oraz przyprawy. Gotowa膰 oko艂o 60 minut po tym czasie wyj膮膰 dudki i pokroi膰 w kostk臋, wywar przela膰 przez sito doda膰 dudki. 呕贸艂tko utrze膰 z m膮k膮 dodaj膮c 艣mietan臋 po czym doda膰 gor膮cy wywar i wla膰 do zupy. Chwil臋 gotowa膰, doda膰 chrzan i doprawi膰 sol膮/pieprzem i majerankiem. Pyszno艣ci 馃檪 Mo偶na poda膰 z jajkiem i oddzielnie ugotowanymi ziemniakami okraszonymi skwarkami i cebulk膮. Smacznego

2 komentarze

  1. Uwielbiam pierogi z dudkami. Dzisiaj w艂a艣nie przygotowuj臋. Z powsta艂ego roso艂ku zrobi臋 bia艂y barszczyk. POLECAM.

Dodaj komentarz

Tw贸j adres email nie zostanie opublikowany. Pola, kt贸rych wype艂nienie jest wymagane, s膮 oznaczone symbolem *