Banosz

Tym razem spróbujemy kuchni ukraińskiej. Banosz, ten oryginalny jest gotowany na ogniu.

DSC05260

Co potrzebujemy, ano niewiele
200ml tłustej śmietany
200ml wody
125g mąki kukurydzianej
0,5 łyżeczki cukru
sól do smaku
50g wędzonego boczku
50g sera bryndza
Na patelni smażymy pokrojony w kostkę boczek. Śmietanę razem z wodą, cukrem i solą należy zagotować. Do gotującego wywaru bardzo powoli wsypujemy mąkę kukurydzianą, zmniejszamy ogień, gotujemy około 15 minut cały czas mieszając. Banosz jest gotowy dopiero wtedy gdy na powierzchni pojawią sie kropelki tłuszczu. Przekładamy do miseczek rozkruszamy bryndzę i polewamy skwarkami oraz wytopionym tłuszczem. Danie ma bardzo ciekawy smak i jest syte. Bardzo zasmakowało mojemu mężowi 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *