Bagietki

Przepyszne chrupiące bagietki na podmłodzie:) Ostatnio uwielbiam wypiekać chleby, bułki a jeszcze większa radość sprawia mi zadowolenie na twarzach próbujących. Oczywiście mam na myśli pana męża i naszego trzylatka. Ale do rzeczy.
Podmłoda powstaje z połączenia równych porcji mąki pszennej 750 i wody oraz niewielkiej ilości drożdży. Powstały zaczyn zostawiamy na 12/16 godzin.

DSC05223

Podmłoda
250g mąki pszennej 750
250ml wody
2g drożdży
Wszystkie składniki ze sobą mieszamy i zostawiamy na 12/16 godzin
Po tym czasie potrzebujemy powstałą podmołdę
300g wody
10g drożdży
600g mąki pszennej 750
2 łyżeczki soli
Drożdże rozpuszczamy w wodzie i łączymy z mąką i solą dodajemy podmłodę i zagniatamy ciasto do momentu kiedy przestanie się kleić do rąk. Odstawiamy do wyrośnięcia na około 3 godziny. Po tym czasie dzielimy ciasto na 4 części i formujemy bagietki. Na blaszce rozkładamy papier do pieczenia posypujemy mąką i układamy nasze bagietki oddzielając od siebie pergaminem, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 2 godziny. Nagrzewamy piekarnik do 250 stopni, bagietki nacinamy i wkładamy do piekarnika na 25 minut jednocześnie zmniejszając temperaturę do 220 stopni. Warto czekać te kilkanaście godzin

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *