Z cyklu pomysł na ziemniaki, które nam zostały lub dodatek do obiadu, a nawet danie samo w sobie. Do wyboru do koloru. Rewelacyjnie smakuje ze śmietaną. My uwielbiamy.
500g ugotowanych kartofli
1 mała cebula
100g skwarek
2 łyżki masła
1/4 łyżeczki imbiru
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
ponadto
masło
bułka tarta
Na patelni razem ze skwarkami szklimy cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Ziemniaki ubijamy z masłem i przyprawami. Do momentu powstania jednolitej masy. Następnie dodajemy skwarki z cebulą i ponownie delikatnie ubijamy. Foremki do babek lub inne naczynie do zapiekania smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Przekładamy przygotowaną masę ziemniaczaną, wyrównujemy. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190/200 stopni, góra/dół przez 30 do 40 minut. Góra babki musi się zrumienić. Podajemy ze śmietaną.