Coś od rana za mną chodziło, coś słodkiego. I oto jest pyszna babka piaskowa. Łatwa i szybka w wykonaniu. Idealna do porannej kawki. Miłego dnia Wam życzę.
3 jajka / rozdzielone /
100g mąki pszennej
200g mąki ziemniaczanej
150g masła
150g cukru
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżeczki kakao
aromat waniliowy
Wszystkie produkty powinny mieć temperaturę pokojową. Do miski wkładamy masło, dosypujemy cukier i ucieramy na gładką puszystą masę. Następnie dodajemy po jednym żółtku, cały czas ucierając. Mąki razem z proszkiem przesiewamy i dodajemy do masy maślanej. Dolewamy aromat i miksujemy do połączenia. Białka ubijamy na sztywną pianę i łączymy z ciastem. Ciasto dzielimy na dwie części, do jednej z nich dodajemy 2 łyżeczki przesianego kakao, mieszamy do uzyskania jednolitego koloru. Średnią keksówkę smarujemy masłem i posypujemy mąką. Ciasto wykładamy według własnej inwencji twórczej. Pieczemy w nagrzanym piekarniku, w 160 stopniach, na środkowej półce w opcji góra/dół. Pieczemy do suchego patyczka. U mnie to było 75 minut. Pycha.
Bardzo lubię takie szybkie słodkości, raz dwa i gotowe, można się raczyć 🙂