Baba ziemniaczana, kugiel, bugaj, pyrczok, kajzer, nagus, ku膰mok, kartoflak. Znacie jeszcze inne nazwy tego pysznego dania ? Takie danie dwa w jednym. Palce liza膰 馃檪
1kg ziemniak贸w
3 cebule
20dkg boczku w臋dzonego
10dkg s艂oniny
2 艂y偶ki m膮ki pszennej
2 jaja
s贸l
pieprz
1 艂y偶ka majeranku
3 z膮bki czosnku
Ziemniaki obieramy, myjemy i 艣cieramy na tarce. Dodatkowo 艣cieramy 2 cebule. S艂onine kroimy w kostk臋, topimy na skwarki w po艂owie topienia dorzucamy pokrojony w kostk臋 boczek a pod koniec topienia pokrojon膮 cebul臋. Jak cebula si臋 zeszkli zdejmujemy z ognia. Starte ziemniaki oraz cebule ods膮czamy z nadmiaru wody. Dodajemy krochmal pozosta艂y z ods膮czenia. Do masy dodajemy m膮k臋, jajka, majeranek i przeci艣ni臋ty przez prask臋 czosnek. Wszystko wyrabiamy i dodajemy przestudzon膮 zawarto艣c patelni doprawiamy sol膮 i pieprzem. Mieszamy. Przek艂adamy do naczynia 偶aroodpornego, wyr贸wnujemy powierzchni臋 i pieczemy oko艂o 90 minut w nagrzanym piekarniku 180 stopni. Danie pierwsza klasa 馃檪
Ziemniaczana klasyka! 艁atwy przepis, na pewno wypr贸buj臋 馃檪
Ja dodaj臋 jeszcze kilka 艂y偶ek ciep艂ego mleka, s艂onin臋 w臋dzon膮, zamiast zwyk艂ej, i koniecznie ga艂k臋 muszkata艂ow膮, ona daje cudowny posmak, kt贸ry pozna艂am na podlasiu 馃檪 pozdrawiam ciep艂o.
Dzi臋kuje za podpowied藕 馃檪 przetestujemy 馃檪 Pozdrawiam